Upgrading the Poco X3 Pro even though you already have a Poco X3 NFC, is it mandatory? – Part 3

poco x3 pro vs poco x3 nfc

Let's continue the last discussion in Part 3. In the end, Poco X3 NFC users, do you have to upgrade to Poco X3 Pro? In order not to be more curious, see the final part of this article!

Read also: Upgrading the Poco X3 Pro even though you already have a Poco X3 NFC, is it mandatory or not? – Part 2

Poco X3 NFC VS Poco X3 Pro

  • Camera Sector

poco x3 pro camera
Poco X3 Pro Camera Setup

Unfortunately in the camera sector, the Poco X3 Pro has decreased specifications from its younger brother Poco X3 NFC. The main camera, which previously had a resolution of 64MP and a 13MP ultra-wide angle camera, has now been trimmed to 48MP (main camera) and 8MP (ultra-wide angle camera).

poco x3 nfc camera
Poco X3 NFC Camera Setup

Maybe this is speculation, so that the price of this cellphone remains affordable with the latest 8 series processor from Qualcomm Snapdragon. Maybe, yes, because we both know that the lowest variant itself, the Poco X3 Pro, is still priced below 4 million when converted to rupiah.

Hopefully the price stays like that, not affected by the price of its brother Redmi Note 10 Pro which also doesn't touch the figure of more than 4 million rupiah in Indonesia.

  • Bluetooth and more

Just like the camera sector which has experienced a downgrade, the bluetooth series on this cellphone has also experienced a decline from its younger sibling. If the Poco X3 NFC is equipped with Bluetooth 5.1 technology, then the Poco X3 Pro is only equipped with Bluetooth 5.0.

This is not final yet, hopefully again Xiaomi will give an exception for the Indonesian market.

liquidcool poco x3 series
Source: Poco Indonesia Official Website

That's about all the specifications that are the comparison between the two HP series, some sectors that we did not mention, should have the same specifications, such as NFC, wifi, sensors, liquid cooler, battery, etc. Unless Xiaomi changes specifications for the Indonesian market.

Namun, untuk sektor baterai ada sedikit perbedaan iklan, yaitu bila Poco X3 NFC diiklankan mampu mengisi daya 62% dalam 30 menit, dan full 100% dalam waktu 65 menit. Poco X3 Pro berbeda sedikit, menjadi 59% dalam 30 menit, dan full 100% dalam waktu yang sedikit lebih singkat yaitu 59 menit.

  • Varian Warna

poco x3 pro vs poco x3 nfc
Varian Warna Poco X3 Series

Jika Poco X3 NFC hanya memiliki dua varian warna, Cobalt Blue dan Shadow Gray. Pada seri Pro-nya kali ini Poco memberikan 3 varian warna yang berbeda, yaitu Phantom Black, Frost Blue, dan Metal Bronze.

Varian warna Metal Bronze sepertinya menarik untuk dipinang ya. Semoga Xiaomi membawa masuk resmi semua varian warna Poco X3 Pro ke Indonesia, biar kamu semakin punya banyak pilihan Vicigers!

  • Conclusion

Nah, ini kan yang kalian tunggu? Jadi, gimana dong kesimpulannya? Upgrade ga nih?

Karena upgrade cukup besar dirasakan pada sektor performa, buat kamu yang udah ga sabar upgrade performa HP kamu jadi lebih gahar, dan buat kamu yang ga ada masalah sama urusan jual beli HP dalam waktu dekat, maka Poco X3 Pro layak kamu pinang untuk menggantikan Poco X3 NFC lama kamu.

Konsekuensi yang harus kamu terima, ya harga jual Poco X3 NFC pasti akan sedikit menurun ketika Poco X3 Pro resmi meluncur. Jadi urusan uang, worth it atau tidaknya, kamu sendiri ya yang memutuskan.

Tapi, untuk kamu yang masih ragu, dan merasa kinerja Poco X3 NFC sudah cukup memuaskan, terlebih kamu butuh kamera yang lebih ciamik, walaupun di mata awam sih rasanya hasil kamera dari dua HP ini bakalan sama saja. Kita saranin, kamu tetap mempertahankan Poco X3 NFC kamu.

Masih ada update GCam yang akan membantu menghasilkan hasil jepretan yang mumpuni dari Poco X3 NFC kamu. Jadi kalau kamu rasa sektor performa Poco X3 NFC dirasa masih cukup, silahkan untuk lanjut terus memakai Poco X3 NFC kamu.

Satu hal yang sama-sama kita harapkan, semoga Poco X3 Pro dibanderol dengan harga di bawah 4 juta rupiah, atau kita rasa 4.1 sampai 4.2 juta masih masuk akal lah untuk varian tertinggi 8/256GB, semoga ya!

Don't miss it to always get the latest and complete news updates about games. Starting from new game reviews, tips and tricks and so on. Just follow the account Instagram VCGamers and Channel YouTube yes. Come on! Join the community on Discord VCGamers, the largest gamers community in Indonesia discord.gg/EDWvQ9jQEp

Calm, #adavcgamers that can meet your gaming needs. Come on! Follow account Instagram and channel  YouTube us for the latest gaming news, esports tournaments, tech & gadgets! Join the biggest gamers community in Indonesia discord.io/vcgamers to get the most up-to-date information and lots of interesting giveaways.

Muhammad Marie

A tech enthusiast, graduate of S1 Sociology. Not connected? Time? Why connect!

Add a comment